Kulinarične praznične dobrote

zveni po praznikih -hrana2

Naj zadiši po domačih dobrotah

Praznične kulinarične dobrote na Gorenjskem so se razlikovale od vsakdanje kulinarike, ki je bila zelo preprosta in skromna. Vsakdanji jedilnik v Prešernovem času je med drugim vseboval ajdove žgance zabeljene z maslom ali slanino, poleg tega sta bila na jedilniku še kisla repa ali zelje ter fižol, ješprenj, krompir in polenta. Vse sestavine, ki so jih uporabljali za pripravo jedi so v večini pridelali kmetje sami.

Praznične jedi so se od vsakdanjih razlikovale po uporabljenih sestavinah, kakor tudi po načinu priprave jedi. Pri prazničnih jedeh ni smelo manjkati meso in mesni izdelki, uporabljala se je pšenična moka, pekle in cvrle so se različne dobrote. Na Gorenjskem podeželju na praznično pogrnjeni mizi ni smelo manjkati svinjske pečenke, klobas, belega kruha iz krušne peči, orehove potice in flancatov. Praznične jedi so se razlikovale od praznika do praznika. Ob dobri hrani, ne gre brez dobre pijače in tistega obdobja.

V kolikor želite razvajati vaše brbončice in izkusiti različnost praznične kulinarike iz Prešernovega časa, ste srčno vabljeni na enega izmed naši dogodkov Zveni po praznikih.